Temporomandibulaire dysfuncties
Het kaakgewricht
Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is verzamelnaam van aandoeningen waarbij het functioneren van de kaak wordt beperkt. Dit kan bijvoorbeeld bij kauwen en het openen of sluiten van de mond. De meest voorkomende oorzaken van TMD zijn:
- Verkeerde houding zoals bij veel tijd doorbrengen achter een bureau waarbij we vaak onze hoofden teveel naar voren houden terwijl we werken. Het kaakgewricht staat in nauw verband met de wervelkolom. Als we ergens iets aanpassen of forceren, zal dit automatisch leiden tot een probleem in dit gewricht en de omliggende spieren.
- Malocclusie: het op een ongewone manier op elkaar staan van de tanden. Dit kan een verandering in druk genereren waardoor simpele kaakbewegingen, zoals kauwen, problemen kunnen geven.
- Een ongeluk of een val kan een breuk in het kaakbeen of zelf gewricht geven. Bij herstel van deze fractuur kan er stijfheid ontstaan met eventueel pijn in dit gewricht.
- Trismus: hierbij gaan de omliggende spieren in een spasme waardoor de mond niet volledig open kan. Dit kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn van TMD.
- Verschuiving naar voor of naar achter van de discus die zich tussen het kaakgewricht bevindt. Hierdoor kan de kaak ‘ploppen’ of een krakend geluid geven.
- Vaak leiden klachten van het kaakgewricht ook tot tinnitus. Dus bij deze problematiek is het zeker ook aan te raden om eens verder te kijken naar alles rondom deze regio.